tiistai 22. toukokuuta 2012

Se veti hampaat pois kysymättä



Aamulla heräsin verenmaku suussa. Olo oli kuitenkin jo parempi. Verenvuoto oli lakannut, särkyjä ei ollut, ainoastaan tosi arka suu.  Varovasti pääsin tutkimaan peilin edessä miltä näyttäisin ilman kulmahampaita. Tikkien mustat langat törröttivät etuhampaiden välistä ja poistettujen hampaiden kohdat näyttivät kummalliselta. Näky ei ollut liian hyvä, mutta tähän ikään ehtineelle ei katastrofikaan. Pienet kauneusvirheet eivät tässä iässä saata ihmistä enää pois tolaltaan. Voin vain olla onnellinen, että en joutunut kokemaan tätä teini-ikäisenä, silloin kun yksi finnikin sai elämän sekaisin.

Vaikka ulkonäkö ei huolettanut, mieleen alkoi tulla pelko siitä, miten oikomishoito etenee kun kulmahampaita ei saatukaan pois kitalaesta. Implantithan eivät mahtuisi hammasrivistöön ilman oikomishoitoa ja mikäli oikomishoitoa ei voitaisi tehdä, jäisin siis ilman kahta kulmahammasta. Tilanne voisi siis pahimmillaan olla pahempi kuin alkutilanne. Ilman mitään toimenpiteitä uhkana olisi ollut vain yhden kulmahampaan menetys  Pahimpaan skenaarioon olisi vaikea suhtautua huumorilla.. Jos minulta olisi kesken leikkauksen kysytty, poistetaanko maitohampaat, en olisi varmasti siihen uskaltanut tästä syystä antaa lupaa. Olisin halunnut varmistaa asian oikojalta.

Päätin kuitenkin olla murehtimatta asiaa. Tämä oli todennäköisesti se hetki, jolloin ihmisen vain pitää luottaa asiantuntijoihin.. Kirurgi oli täysin tietoinen oikomishoidosta ja tulevista implanteista, joten tuskinpa hän olisi ottanut maitohampaita pois, jos oikominen ei olisi ollut mahdollista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti