maanantai 22. heinäkuuta 2013

Kirurgin vastaanotolla


Menin sitten toisen hammaslääkärini toiveesta näyttämään legojani vaihteeksi kirurgille. Syynä käyntiin oli ennakointi.  Oli vielä epäselvää, milloin implanttijuuret kannattaisi aikataulullisesti asentaa ja riittäisikö implanttijuurten asennus vai pitäisikö tehdä myös muita toimia. Kulmahampaan irrottamisen jälkeen yläikeneen oli jäänyt kuoppa.  Kysymys kuului pitäisikö tuo kuoppa täyttää ja tilkitä erillisellä leikkauksella. Ja pitäisikö leikkaus tehdä ehkä jo ennen implanttijuurten asennusta vai voisiko sen tehdä implanttijuurten asennuksen yhteydessä.

Kysymyksiä oli paljon, mutta visiitti ei silti ollut pitkä.  Pieni vilkaisu suuhun  ja paljon mustavalkoista ja myyvää puhetta, siinä kaikki.  Yläikeneen hampaan irrottamisen jälkeen jäänyt kuoppa saataisiin korjattua samalla kun implanttijuuri asennettaisiin. Mitään erillistä leikkausta ei luojan kiitos tähän enää tarvittaisi.  Luujauhoa purkista vain implanttijuuren ympärille ja siinä pitäisi kuopan täyttyä. Kuulosti helpolta. Suoraan sanoen liian helpolta.

Implanttijuuret voisi myös asentaa vaikka vuotta ennen oikomisen loppumista jos vain kirurgi tietää mihin asentoon juuret pitää asentaa.  Ajankohta siis pitäisi sopia oikojan kanssa, oikojallahan on paras mahdollinen tieto siitä mihin asentoon hampaat jäävät.   Kun sitten tiedetään hampaiden lopullinen asento, pitäisi vain ottaa asianmukaiset röntgenkuvat ja tehdä suunnitelma implanttien asentamisesta. Juurtumiseen tarvitaan puoli vuotta, mutta pidempi juurtumisaika ei olisi lainkaan haitaksi.

Ja implanttien asennus, se olisi nopeaa touhua. Normitapauksessa kestäisi vartin per hammas, minun tapauksessani vartin verran per hammas ja jotain extraa, sillä kuopan täyttäminen yläikenestä vie lisäaikaa. Eikä kirurgin mukaan implantin asennus kaikkinensa olisi lainkaan niin paha kuin hammasleikkaus. Siitä pitäisi selvitä kevyesti.

Kaikki on tämän kirurgin kanssa niin yltiöpositiivista. Riskejä ei juuri ole ja kaikki sujuu niin nopeasti, että hirvittää.  Tämän kirurgin puheesta ei kuulu analysointi.  Asiat ovat hyvin mustavalkoisia ja yleensä enemmän valkoisia. Mutta minun luottamukseni tämänkaltaiseen kommunikaatioon on heikko. Haluaisin, että tilannetta analysoitaisiin ja eri vaihtoehtoja tuotaisiin avoimesti esille. En välttämättä toivo, että implanttien asennus sujuu mahdollisimman nopeasti vartissa, toivon pikemminkin, että se tehtäisiin kunnolla ja eri näkökohdat huomioiden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti