keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Pieni annos röntgensäteitä

Sen lisäksi, että ”luottokirurgini” olisi lahja ihan mihin tahansa yritykseen markkinointiorganisaatioon, hän olisi voinut myös olla mainio keulakuva Positiivareille, noille positiivisen ajattelun edistäjille.  Ainakin aikakäsitys oli kovin myönteinen. Hänen mukaansa selvyys etenemisestä, ehkä jopa leikkauskin olisi voitu hoitaa ennen joulua.  Joulu kuitenkin tuli ja meni. Monta puhelinsoittoa ja soittopyyntöä myöhemmin sain ajan röntgeniin ja konsultaatiokäynnille.

Terveydenhuollon saralla, edes terveydenhuollon yrityksissä, monetkaan liike-elämän periaatteet eivät päde. Huomaan olevani myönteisesti yllättynyt aina kun tapaan hyvin käyttäytyvän, ystävällisen lääkärin. Liike-elämässä huomaan taas yllättyväni, jos näen huonosti käyttäytyvän tai sosiaalisilta taidoiltaan rajoittuneen henkilön. Liike-elämässä hyvä käytös ja ystävällisyys ovat perusedellytyksiä, mahdollisesti enemmän arvostettuja ominaisuuksia. Liike-elämässä laadukasta asiakaspalvelua pidetään pääsääntöisesti hyveenä ja asiakas on kuningas.  Terveydenhuollon saralla asetelma on toinen. Asiakkaan on parasta olla nöyrä ja kiitollinen siitä vähästä mitä saa. Kun usean soittopyynnön jälkeen lopulta saan soiton, koen että minun tulisi olla tästä vain kiitollinen. Valittaminen siitä, ettei soittopyyntöön vastattu, tuntuu kohtuuttomalta. Jos jätän soittopyynnön autokauppiaalle ja pyyntöön ei vastata, voin katkaista koko asiakassuhteen ja marssia siihen seuraavaan autokauppaan.  Toimiminen tässä terveydenhuollon täysin erilaisessa maailmassa vaatisi erityisohjeita.. Pieni ”Selviä terveydenhoidon viidakossa” opas voisi kertoa, kuinka kaikki lupaukset tulee kyseenalaistaa, kaikki asiat varmistaa useaan kertaan, asioiden etenemistä seurattava silloinkin kun asioiden pitäisi olla kunnossa.. Opas voisi myös korostaa sitä, että soittopyyntöihin ei useinkaan vastata. Kunnon opas vähentäisi turhautumista –ainakin mahdollisesti.

Tänään kohtasin taas myönteiseksi yllätyksekseni aivan normaalin kirurgin. Mutta vastauksia ei vielä tullut. Se mitä sain, oli pieni annos röntgensäteitä.  Vastauksia siihen, kannattaako leikkausta tehdä, saan vasta sen jälkeen kun kaikki röntgenkuvat ovat kasassa ja neuvottelut kirurgien kesken käyty. Kirurgin mukaan selvää oli, että sekä leikkaamisessa että leikkaamatta jättämisessä on riskejä. Kysymys on vain siitä, kumman riskit ovat suuremmat. Itseäni jäi mietityttämään, miksi leikkausta markkinoitiin minulle alun perin riskittömänä rutiinioperaationa. Tämäkin kirurgi mainitsi riskit heti lyhyen kuvien katselun ja tutkimuksen jälkeen.  Kyse tuskin on ollut siitä, että kirurgi ei olisi riskejä ymmärtänyt, hän ei ole niitä vain siinä tilanteessa halunnut tuoda julki.

Asian pitäisi edetä jälleen ”ensi viikolla”. Odotan jännityksellä minkä mittaiseksi viikko määrittyy terveydenhuollon sektorilla.

maanantai 28. tammikuuta 2013

Vuoden 2013 puhtaimmat hampaat!

Kävinpä vaihteeksi ihan perinteisessä hammastarkastuksessa. Siis sellaisessa, jossa normaalihampaisetkin tapaavat säännöllisesti käydä.  Se oli hieno kokemus. Ei masentavia keskusteluja, joiden lopputuloksena valittavaksi jää vain huonoja vaihtoehtoja. Ei puudutuspiikkejä, ei kipuja eikä poran ääntä.

Joskus luin ihmisestä, joka saattoi nukahtaa hammaslääkärin tuoliin tarkastuksessa. Tällaista ihmistä en voinut aiemmin ymmärtää, mutta nyt ymmärrän senkin. Itsekin olisin voinut kuvitella ottavani tarkastuksen aikana pienet tirsat. Aiemmin tapasin jännittää pelkkää tarkastusta niin paljon, että vapisin kuin haavanlehti jo odotushuoneessa.

Tämä on paljon markkinoitua pelon kohtaamista. Kun on kokenut sen, mitä on vuosia eniten pelännyt, asioiden mittasuhteet muuttuvat. Kun suulaki on leikattu auki ja hampaita revitty irti, ei hampaiden katseleminen enää sen jälkeen yksinkertaisesti pelota.  Mutta ihan rehellisesti sanottuna olisin tuon pelon voinut ihan hyvin jättää kohtaamattakin. Ehkä olisi pienempi paha vapista kerran vuodessa hammastarkastuksessa kuin maata siinä keinonahkalla kelmeiden tutkintavalojen alla tyynen rauhallisesti, mutta ilman paria hammasta.

”Oikea” hammastarkastushammaslääkärini on ihana. Osaa käsitellä pelkopotilaita, mutta myös tällaisia hammasvammaisia ex-pelkopotilaita. Hänen kannustavuutensa on mainiota. Väliaikaiset kuitusillat ovat kuulemma kauniit. Itse asiassa olen itse aivan samaa mieltä. Jos kestäisivät ja eivät tuntuisi suussa niin omituiselta, en luopuisi näistä koskaan.  Mutta mikä parasta, sain myös erityismaininnan vuoden 2013 puhtaimmista ja parhaiten hoidetuista hampaista.  En anna haitata, että vuotta 2013 on eletty vasta kaksi viikkoa. Otan tästä kunniamaininnasta kaiken irti ja elän siinä uskossa, että voittajaani ei tänä vuonna löydykään niiden jäljellä olevien 11 kuukauden aikana.