tiistai 15. marraskuuta 2011

Pelko lähtee voittamalla tai sitten suurenee




Useamman vuoden jälkeen päätin lopulta voittaa pelkoni ja mennä selvittämään, mitä hampailleni oikein kannattaisi tehdä. Missään nimessä en halunnut, että hampaani vain kerran irtoaa juhlaillallisella. Halusin ehdottomasti päästä maitohampaistani eroon hallitusti. Aika oli muutenkin otollinen, sillä olin äitiyslomalla ja aikaa oli myös hammaslääkärillä käynteihin mainiosti.

Terveyskeskushammaslääkäri ohjasi minut röntgeniin ja kuvat mukana menin kaksi kuukautta aikaa odotettuani keskustan tunnetulle hammaslääkäriasemalle. Oikojahammaslääkärin tuolissa vapisin kuin haavanlehti, vaikka hyvin tiesin, ettei mitään pahaa tultaisi tällä käynnillä tekemään.

Jotenkin tylyn tuntuinen oikojahammaslääkäri lausui tuomionsa viidentoista minuutin keskustelun ja suun nopean tutkimisen jälkeen. Parasta olisi kulmahampaiden poistoleikkauksen jälkeen tehdä parin vuoden oikomishoito ja välissä leukaleikkaus. Tämän jälkeen saisin implantit. Aikaa tähän kaikkeen kuluisi ainakin kaksi vuotta. Olin niin järkyttynyt tuomiostani, että en jaksanut edes kauhistella 15 minuutin konsultaatiosta saamaani reilusti yli satasen laskua.  Homma jatkuisi niin, että varaisin uuden ajan lisätutkimusten tekemiseen.

Uuden ajan varaamisen sijasta itkin koko illan kohtaloani. Tämä ei voinut olla totta. Pelkkä implanttien laitto ja kulmahampaiden leikkaus olisi ihan riittävä kärsimys ja valtava rahallinen satsaus. Nyt siihen tulisi lisäksi vielä mahdollisesti parin vuoden oikomishoito ja mahdollisesti vielä leukaleikkaus. En ikinä selviäisi siitä. Mielessä oli kymmenittäin kysymyksiä: Miten voisin uskottava töissä hammasraudat suussa? Miten leikkaukset sujuisivat?  Tulisiko juuri minulle ne kauheimmat oikomishoidon epäonnistumiset, joista netissä voi lukea?

Tilitettyäni asiaa useammalle ystävälle ja luettuani kaiken mahdollisen Googlen tarjoaman tiedon aikuisten oikomishoitokokemuksista, päätin että etsin vähintäänkin toisen oikojahammaslääkärin mielipiteen asiaan. En missään tapauksessa lähtisi tuollaiseen operaatioon ilman yksimielisyyttä siitä, että kaiken tekeminen on järkevää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti