torstai 4. elokuuta 2016

Mitä hammasremontti maksaa?


Tein loppulaskelmaa tähänastisista hammasremontin kuluista. Loppusumma on lähempänä kymmentä tuhatta euroa, joka kuulostaa ja tuntuu tietenkin hirveältä. Suurin yksittäinen kuluerä olivat kaksi implanttihammasta, jotka asennettiin puuttuvien kulmahampaiden kohdalle. Yläleuan oikominen maksoi lopulta laboratoriokuluineen myös odotuksia (arvio muistaakseni 1500e) enemmän, eli noin 2800 euroa.  Hammasleikkauksien osuus jäi pieneksi, samoin muiden prosessiin liittyvien kulujen osuus. Näitä muita kuluja olivat mm. suuhygienistin palvelut.

Tämä hinta perustuu arkistossani oleviin kuitteihin ja jokunen kuitti, esim. kaikki lääkekuitit ovat tarkasta arkistoinnista huolimatta kadonneet.  Kokonaissumma siis todella on tuo 9650 tai jopa yli. Kannattaa siis tarkkaan pohtia, onko valmis tällaista summaa hampaisiin sijoittamaan ennenkuin leikkiin lähtee. Samalla rahalla on toki mahdollista hankkia paljon muutakin.




Mitä minä sitten tällä rahalla sain?  Ainakin hurjan kokemuksen. Se kokemus sisälsi paljon kipuja, pettymyksiä, surua ja epäuskoa. Mutta onneksi lopulta kokemus tarjosi pieniä ja suuria ilon hetkiäkin.        Hammaslääkärikammoni on lähes kadonnut  ja suhteellisuuden tajua on tullut roimasti lisää. Elämä opettaa.

Onneksi en alussa tiennyt mitä tämä kaikki maksaa, kuinka monta vuotta prosessi kestää, montako listaa Buranaa se vaatii  ja mitä kaikkea se tuo tullessaan. Jos olisin tiennyt, minulla ei varmasti olisi näitä kauniita hampaita. Toivottavasti ne nyt pysyvät paikallaan eikä takaiskuja tule!

Lopputarkistuksessa kaikki hyvin!

Hampaani on nyt tarkistettu. Luulin, että implanttien vuositarkastus sisältää ilman muuta röntgenkuvauksen, mutta näin ei suinkaan ollut. Hammaslääkäri tarkasti lähinnä koko suun ja ikenet. Tarkastus oli vähän samanlainen kuin kevennetty hammastarkastus. 

Onneksi mitään ikävää ei hampaissa näkynyt. Vähäpuheinen hammaslääkäri totesi, että "hyvältähän täällä näyttää". Ja mitäpä minä muuta kyselmään. Täytyyhän ammattilaisen tietää milloin kaikki on hyvin ja milloin on syytä tarkempiin tutkimuksiin kuten röntgeniin.

Kysyin hammaslääkäriltäni myös oikojan vuositarkistuksen tarpeesta. Hänen mukaansa vuositarkistusta ei tarvita, kun hampaat eivät selvästikään ole mihinkään liikkuneet. Sama ohut läpinäkyvä "muotti" sopii hampaisiini täydellisesti edeleenkin ja on vieläpä ehjä. Asiat ovat siis hyvin oikomistuloksen suhteen.

Kaikki on siis hyvin. Joskus tunnen edelleen oikeassa etuhampaassani outoja tuntemuksia samoin kuin satunnaisesti implanttihampaiden kohdalla. Mutta ne eivät ole häiritseviä ja olen ne tietoisesti pyrkinyt unohtamaan. Onhan näiden hampaiden kanssa ihan tarpeeksi jo stressattu.