tiistai 4. marraskuuta 2014

622 päivää telaketjuilla


Nyt on sekin päivä laitettu kalenteriin, jolloin tila kulmahampaille on löytynyt ja minulta poistetaan hammasraudat.  Se suuri ilon päivä tulee olemaan tiistai 9.12.2014, 622 päivää hammasrautojen asentamisen jälkeen. Jotta realiteetit eivät pääsisi unohtumaan, lienee asianmukaista mainita, että tätä ilon päivää seuraavat päivät eivät kaikella todennäköisyydellä tule olemaan varsinaisia ratkiriemukkaita ilon päiviä.  Hammasrautojen poiston jälkeen joudun elämään vuorokauden ilman kulmahampaita ja sen jälkeenkin joudun sopeutumaan uuteen tekohammasviritelmään, joka kuulemani mukaan voi viedä kunnollisen puhekyvyn jopa pariksi viikoksi.

Vaikka hoitoprosessin jatko ei kuulosta järin mukavalta, olen vakaasti päättänyt kohdata tulevan myönteisin mielin, seikkailumielellä. Itsehän olen tähän leikkiin ilmoittautunut, ei voi ystäviä syyttää.  

Erityisen myönteistä on se, että kulmahampaaton elämäni tulee rajoittumaan yhteen vuorokauteen. Ymmärrän tässä kohdin olla hyvin kiitollinen asiaa hoitaneelle hoitajalle ja hammaslääkäriasemalleni hyvästä koordinoinnista. Yhtä hyvin olisin voinut joutua odottamaan hampaita useita päiviä.  Yhden päivän hampaattomuuden vaatimat erikoisjärjestelyt tuskin tulevat tuottamaan vaikeuksia.

Väliaikaisen tekohammasviritelmän käyttämisestä sen sijaan on vaikeaa löytää mitään järin myönteistä. Myönteiseksi puoleksi voi laskea sen, että esteettinen puoli kohenee. Tekohampaista muistuttaa todennäköisesti vain ohut lanka hampaiden edessä.  Vaakakupissa kielteisen puolella painaa raskaasti se, että oikojan sanan mukaan ”suu tulee olemaan täynnä metallia” ja puhe voi olla hankalaa parikin viikkoa.  Erityisesti s-kirjain tullee tuottamaan ongelmia. Jos olisin työelämän ulkopuolella, en usko että tämä olisi kovin suuri ongelma. Mutta työelämässä olevana en voi olla miettimättä sitä miten voi hoitaa työtehtäviä vajaalla puhekyvyllä ilman että vaikuttaa vajaalta.  Pistää miettimään, käykö tässä niin, että löydän parin viikon päästä työpöydältäni nipun afasialiiton esitteitä ja eläkepaketin.

Myönteistähän tässä tietenkin on se, että tekohammaselämä jää väliaikaiseksi sekin.  Niistä pääsee eroon kun implanttijuuret on asennettu ja hammaskruunut saadaan paikoilleen. Implanttijuurten asennusleikkaus tehdään niin pian kuin mahdollista, ehkä vuoden alussa. ”Luottokirurgin” konsultaatioaika on jo varattu.  Toki tästä on vielä matkaa siihen, että tekohampaat voi jättää vesilasiin. Mutta vuosia tämän projektin ei pitäisi enää kestää. Kysymys on enemmänkin kuukausista.

Jos tässä vaiheessa teen jonkinlaisen välitilinpäätöksen projektista, voi todeta, että hammasrautojen aiheuttama huomio on ollut vähäistä.  Ihmiset ovat kovin hienotunteisia ja vain todella harvat ovat vaivautuneet kommentoimaan asiasta. Ja miksipä vaivautuisivat kommentoimaan. Enhän toki itsekään tapaa erityisesti havainnoida tai kommentoida kanssaihmisieni suuonteloita. Jos joku on kommentoinut jotakin, on kyse ollut esimerkiksi siitä, että henkilö on itse harkinnut ryhtyvänsä samaan prosessiin ja on utelias kuulemaan kokemuksia.    

Oma kokemukseni hammasraudoista on ristiriitainen. Toisaalta koko hoito kävi hyvin vaivattomasti ja kivuttomasti.  Toisaalta taas kipu oli hetkittäin kovaakin.  Ja tokihan ruuan kerääntyminen rautoihin ja ankara putsaaminen on ollut hetkittäin rasittavaa. Mutta jos näillä toimin hampaat saadaan toimivaan kuntoon loppuiäksi, niin vaiva siitä ei ole suuri.  Sen sijaan jos lopputulos ei ole hyvä, tilanne on pantava uudelleen harkintaan. 

Lopputuloksen hyvyyteen vaikuttaa omalla kohdallani se, menetänkö lopulta esimerkiksi etuhampaita sen vuoksi, että ne ovat kuolleet prosessin aikana.  Toisaalta mielessä on oikojan kommentti edelliseltä kerralta ”kamala purenta”, jolla hän nähtävästi viittasi edelleen ongelmana olevaan syväpurentaan. Siihen oikomishoito ei purrut, tulokseksi saatiin vain tilat kulmahampaille. Aiheuttavatko nämä asiat pitkällä aikavälillä ongelmia, se jää kohdaltani nähtäväksi.

Koko prosessin osalta rahaa olen käyttänyt tässä vaiheessa suoraan oikomiseen liittyen 2350 euroa ja kun mukaan laskee hammasleikkaukset, röntgenkuvia yms. ollaan suuruusluokassa 3500 euroa.  Tämän lisäksi mukaan voisi laskea vielä käynnit suuhygienistillä, mutta sen olen näistä laskuista jättänyt pois. Kustannukset ovat toistaiseksi odotetulla tasolla. Tämä johtuu käytännössä oikojahammaslääkärin rehdistä hinnoittelusta. Se mikä alun perin hinnaksi sovittiin, on pitänyt.

Aikatauluarvio koko prosessin osalta on pettänyt.  Ensimmäinen konsultaatiokäynti nykyisellä oikojallani oli 6.3.2012, jolloin koko hoidon kestoksi arvioitiin vuosi pari. Mutta kuten blogi hyvin tietää kertoa, matkaan on mahtunut monta mutkaa ja vuoden verran päiviä ennen kuin oikomishoitoon varsinaisesti edes päästiin myöhemmin 27.3.2013.
Alla vielä kuva hampaista ennen hammasrautojen poistamista.