tiistai 14. tammikuuta 2014

Kipu palaa aina


Jos mikään muu tässä maailmassa ei ole varmaa, niin kivun palaaminen ainakin yksi varma asia.  Edellisessä blogipäivityksessäni iloitsin kipuilevan hampaan paranemisesta. Mutta niin kuitenkin kävi, että samainen kylmänarkuus ja kipu palasivat.

Kolmisen viikkoa meni kylmänarkuudesta ja kivusta kärsien, sitten taas kolmisen viikkoa ilman kipua ja lopulta taas juuri ennen joulua kipu palasi.

Olen analysoinut, että kipu voi aktivoitua jos narskuttelen hampaita yöllä nukkuessani. Mutta tämä voi yhtä hyvin olla alkeellinen yritys järkeistää tätä rasittavaa kipua. Kyllähän sekin auttaisi kun ymmärtäisi mistä tämä johtuu.

Kipu siis tulee edelleenkin vain kylmä-ärsytyksestä. Useimpina päivinä sen voi saada päiväksi pois ärsyttämällä hammasta kylmällä riittävän pitkään ja kärsimällä hetken kunnon kipupiikistä. Aamut siis alkavat nykyään jääveden purskuttelulla. Muutaman minuutin purskuttelun päästä suussa tuntuu pieni naksahdus ja kivusta jää vain pieni muisto loppupäiväksi. Hetken kärsimyksestä saa siis yleensä vuorokauden verran iloa.  Valitettavasti olen kuitenkin huomannut, että tämä keino ei tepsi joka päivä, joskus kipu ei lähde sitten millään.  Silloin ei auta kuin kestää, juoda taskulämpimiä juomia ja välttää ulkoilmaa.

Oikoja ja hammaslääkäri pohtivat edelleen mistä kipu voisi johtua. Loppupäätelmä on se, että kyllä kivun täytyy liittyä oikomiseen. Kuolemassa hammas tuskin on, sillä kuolevasta hampaasta tulevan kivun pitäisi olla paljon voimakkaampaa esimerkiksi  hammasta koputettaessa. Myös hampaan juuren ympärille pitäisi tulla kohoumia tms.

Tekisi mieli uskoa tähän myönteiseen skenaarioon, mutta hiukan epäilen. Googlen tarjoamien tietojen mukaan kuoleva hammas ei edes anna oireita kaikissa tapauksissa. Ja toisaalta onhan minunkin tapauksessa spekuloitu aiemmin myös hampaan kuoleman mahdollisuutta. Lääkärikäynnin lopputulos oli kuitenkin se, ettei hammasta sen kummemmin enää kuvattu tai tutkittu, lääkärit olettavat, että kyse on vain oikomiseen liittyvästä kaupanpäällisestä.

Oikoja on parilla viime kerralla keskittynyt hampaiden sivujen hiomiseen ja etuhampaiden väliin tulleen raon sulkemiseen.  Hampaiden sivujen hiominen jatkuu oikojan mukaan seuraavat kuukaudet. Hampaiden sivujen hiominen kuulostaa ja tuntuu hurjalta. Tuntuu, että hampaista hiottaisiin järjettömän kokoisia osia pois. Onneksi oikoja muistaa mainita jokaisella kerralla, että hiominen kuulostaa pahalta, mutta hampaasta hiotaan pois vain olemattoman vähän. Se rauhoittaa sen verran, että en lähde juoksemaan pois kesken operaation.

 Etenemistäkin oli tapahtunut. Tilaa näyttää tulevan, toki hitaasti, mutta kuitenkin. Voisi olla mahdollista, että tilaa olisi riittävästi jo ensi kesänä, siis vuoden oikomisen jälkeen. Tässä skenaariossa implanttijuuret saataisiin asennettua kesällä ja itse implantit saisin ehkä siis jo jouluksi 2014. Itse pidän tätä skenaariota tässä vaiheessa yltiöoptimistisena. Ainoastaan siksi että tähän saakka tässä prosessissa niin harva asia on edennyt optimistisimman skenaarion mukaan.