lauantai 9. marraskuuta 2013

Siedätyshoitoa


Oikojan eväät

Kävinpä jälleen oikojalla reilu viikko sitten. Hampaille ei tällä käynnillä tehty juuri muuta kuin tutkimuksia. Hampaita ja röntgenkuvia katsottiin ja ihmeteltiin mistä kipu voisi johtua.  Mutta mitään varsinaista selitystä ei oikojakaan osannut outoon hammaskipuun sanoa. Kipu voisi olla ihan normaalia oikomiskipua, mutta pahin skenaario hänen mielestään olisi se, että hampaat kuolevat ja ne joudutaan juurihoitamaan. Mutta sen todennäköisyys olisi hänen mukaansa pieni, vain 2%.

En valitettavasti tajunnut siinä hetkessä kysyä mikä hänen mielestään sitten on iso todennäköisyys. Minusta se, että joka viideskymmenes oikomisprosessi johtaa hampaan kuolemisen on tolkuttoman suuri todennäköisyys. Oikeastaan toivon, että lääkäri vain artikuloi huolimattomasti, jospa sittenkin prosentit ja kymmenykset olisivat menneet sekaisin. Mikäli riskit on tuota luokkaa, olisi se tietenkin ollut kiinnostavaa faktatietoa ennen kuin lähdin tähän hampaita tappavaan leikkiin mukaan.

Oikojalla ei ollut muuta apua annettavanaan kuin kehotus vain odotella. Kipuärsytystä täytyisi vain yrittää välttää ja antaa ajan kulua. Lenkkarit voisi siis laittaa naftaliiniin, ulos ei kannattaisi mennä ennen kuin kivut laantuvat. Jos kivut eivät katoa, täytyisi varautua hampaiden juurihoitoon.

Empiirisiä kokeita

Kivun katoamista odotellessa päätin tehdä erilaisia empiirisiä testejä siitä, mitkä asia vaikuttavat tähän kipuun. Buranat ja Panadolit olivat tähän kipuun aivan turhia, sen empiria todisti aukottomasti. Alkoholilla oli sen sijaan hiukan kipua lieventävä vaikutus. Tämän hoitokeinon käyttäminen oli kuitenkin niin kyseenalaista, että lähdin kokeilemaan muitakin keinoja.

Muistan yhden päivän jolloin kipu oli poissa ja mietin, mitä sillon tapahtui. Silloin olin joutunut kävelemään kylmässä ilmassa. Aluksi kipu oli todella häiritsevää, mutta vähitellen se laantui häviten kokonaan koko loppupäiväksi. Kokeilin olisiko pitkäkestoisella kylmä-ärsytyksellä vaikutusta. Päätin kokeilla tätä kylmäsiedätyshoitoa seuraavana aamuna purskuttelemalla suussa jääkylmää vettä. Purskuttelin muutamia minuutteja, niin että kipu oli kotvan aikaa todella kova, polttava ja sykkivä.  Ilokseni huomasin, että sen jälkeen kupu oli jälleen loppupäivän poissa. Seuraavana aamuna kokeilin samaa siedätystä ja hups heijaa, kipu oli kaikonnut kokonaan. Se ei palannut enää seuraavana aamunakaan.

Jostain kumman syystä tällä siedätyksellä tai sitten ylipäätänsä ajalla oli jotain vaikutusta kipuun.  Nyt nautiskelen jo kolmatta päivää elämästä ilman kylmärajoitteita.  Pikkuhiljaa alan uskoa, että kipu ei ehkä enää palaakaan ja voin todeta tämän seitsemän viikon piinan olevan ohi. Huomenna uskaltaudun ehkä jo lenkille raikkaaseen ja kylmään ulkoilmaan.